unnamed

τακτοποιηση αυθαιρετων

Σε ισχύ είναι ακόμα ο νόμος για την τακτοποίηση αυθαιρεσιών Ν.4495/17 όχι όμως για τις περιπτώσεις των εξ’ ολοκλήρου αυθαιρέτων ή μεγάλων παραβάσεων της κατηγορίας 5 που έλειψε η προθεσμία στις 30/9/20. Η επικείμενη εφαρμογή της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίων κάνει ακόμα πιο επιτακτική την υποβολή των ακινήτων που έχουν αυθαιρεσίες στον παρόντα νόμο και κυρίως την σωστή και υπεύθυνη καταμέτρηση όλων πιθανών παρεκκλίσεων που υπάρχουν σε σχέση με τα σχέδια της οικοδομικής άδειας. Προσοχή χρειάζεται από τους ιδιοκτήτες καθώς πολλές φορές υπάρχουν μικροπαραβάσεις από κατασκευής που δεν γνωρίζουν καθώς δεν έχουν ελεγθεί από μηχανικό ακόμα και για ακίνητα που μπορεί να αγόρασαν αν αυτό έγινε πριν το 2011. 


Αναλαμβάνουμε την λεπτομερή καταγραφή και επιμέτρηση για τον σωστό υπολογισμό του προστίμου και στην συνέχεια την συγκέντρωση των απαραίτητων δικαιολογητικών και την σύνταξη των νέων σχεδίων. Στο τέλος σας παραδίδουμε πλήρη φάκελο με σχέδια, τεχνικές εκθέσεις και αποδεικτικά για την περαίωση της διαδικασίας.

ηλεκτρονικη ταυτοτητα κτιριου

 1. Μπήκε στην ζωή μας από 1/1/2021 η πολυσυζητημένη εδώ και μια δεκαετία ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου (ΗΤΚ). Αφορά στην ουσία ένα πλήρη ηλεκτρονικό φάκελο  όπου όπως ορίζει ο νόμος τα δικαιολογητικά που πρέπει να περικλείονται σε αυτόν είναι:

     1.Η οικοδομική άδεια του κτιρίου, η οποία έχει θεωρηθεί από την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία.

     2.Τα σχέδια της οικοδομικής άδειας εγκεκριμένα και θεωρημένα από την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία.

     3.Το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου ή τμημάτων αυτού.

     4.Τα σχέδια κατόψεων, όπως αποτυπώνουν την τελική κατασκευή του κτηρίου. Επίσης την οποιαδήποτε αναγκαία ενημέρωση ή αναθεώρηση της οικονομικής άδειας κατά τις κείμενες διατάξεις.

     5.Το έντυπο ελέγχου για την αρχιτεκτονική μελέτη του κτιρίου και του περιβάλλοντα χώρου αυτού, στ. το έντυπο ελέγχου για τη στατική μελέτη του κτιρίου.

     6.Tο έντυπο ελέγχου για τις μελέτες ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων του κτιρίου.

     7.Tο βίντεο, όπου καταγράφονται οι χώροι και όλες οι εγκαταστάσεις του κτηρίου. Επίσης, θα πρέπει να αναγράφεται και η ημερομηνία λήξης του.

     8.Tον πίνακα χιλιοστών και τη μελέτη κατανομής δαπανών του κτιρίου.

     9.Πιστοποιητικό πληρότητας της Ταυτότητας Κτιρίου.


Η παραπάνω εργασία πρέπει να γίνει υποχρεωτικά από μηχανικό ο οποίος έχει και την ευθύνη για την ορθή υποβολή τους. Το μέτρο για αρχικά θα αφορά τους ιδιοκτήτες που έχουν σκοπό να μεταβιβάσουν το ακίνητό τους είτε να προβούν σε νέα έκδοση οικοδομικής άδειας.

 • 1545
  7845959_orig-1024x676

  ενεργειακα πιστοποιητικα

  Υποχρεωτικό είναι βάση νόμου να έχει πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης (ΠΕΑ) κάθε ακίνητο που διατίθεται προς πώληση ή ενοικίαση αλλά και να αναγράφεται σε κάθε αγγελία έντυπης ή ηλεκτρονικής μορφής η ενεργειακή κατάταξη που προκύπτει από το ΠΕΑ. Τα ΠΕΑ είναι ένα παρεξηγημένο έγγραφο, που την σπουδαιότητα του δεν αντιλαμβανόμαστε συχνά, και σε αυτό ευθύνη έχει η φιλοσοφία μηχανικών για «φασόν» αντιμετώπιση τους αλλά και πελατών που ψάχνουν με μόνο γνώμονα την τιμή. Στόχος είναι να μελετάτε και να αποτυπώνεται η πραγματική ενεργειακή κατανάλωση κάθε ακινήτου αλλά και να προτείνονται ρεαλιστικά και βέλτιστα από οικονομοτεχνικής πλευράς σενάρια αναβάθμισης. 


  Επίσης να ενημερώνει τον ιδιοκτήτη για τις παθογένειες και από πού προέρχονται στο ακίνητο του και φυσικά ο υποψήφιος αγοραστής-ενοικιαστής να μπορεί να συγκρίνει και αξιολογεί το ζητούμενο τίμημα. 

  εξοικονομω - αυτονομω

  Το νέο πρόγραμμα επιδότησης από το ΕΣΠΑ για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών είναι σε εξέλιξη και μάλιστα σκοπός της πολιτείας είναι να τρέχουν αντίστοιχα προγράμματα ως το 2030. Τα ποσοστά επιδότησης μπορεί να φτάσουν σε κάποιες περιπτώσεις και το 85% είναι σίγουρα μια μεγάλη ευκαιρία για χιλιάδες ιδιοκτήτες ή και ενοικιαστές.  


  Στόχος είναι να αποκτήσουν κατοικίες που θα χρειάζονται ελάχιστη ενέργεια για την θέρμανση, ψύξη και το ζεστό νερό χρήσης αλλά και θα έχουν αρκετά αναβαθμισμένη ποιότητα διαβίωσης. Η λογική δεν είναι «να αλλάξω κουφώματα» όπως πολύς κόσμος πιστεύει αλλά να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή φτώχια της χώρας μας και να εκσυγχρονιστούν κατοικίες που στο συντριπτικό τους ποσοστό είναι πριν το 1983 όπου άρχισε να εφαρμόζεται ένας υποτυπώδης κανονισμός θερμομόνωσης. 


  Μπορούμε να αναλάβουμε εκτός από την έκδοση του πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης (ΠΕΑ) που θα είναι συγκεκριμένα για της ανάγκες του εξοικονομώ, την ηλεκτρονική αίτηση και υποβολή των υπόλοιπων δικαιολογητικών καθώς και την υλοποίηση κατασκευαστικά των παρεμβάσεων (κουφώματα, εξωτερική θερμομόνωση, αυτόνομο σύστημα θέρμανσης/ψύξης/ΖΝΧ κτλ). 

  80219

  Ενδιαφέρεστε για Υπηρεσίες Μηχανικού;

  Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και ένας Συνεργαζόμενος Πολιτικός Μηχανικός μας θα επικοινωνήσει μαζί σας.

  3261n